Що треба знати власникам свиней, щоб не допустити захворювання їх на африкаську чуму!

Версія для друкуВерсія для друку

Африканська чума свиней (АЧС) - особливо небезпечна, гострозаразна, вірусна хвороба диких і домашніх свиней всіх порід та віку в будь-яку пору року. Небезпеки для життя і здоров'я людей не становить!

Вірус АЧС дуже стійкий в продуктах, воді і зовнішньому середовищі зберігається місяцями, заморожування і висушування на нього не діють, тільки нагрівання до високих температур вбиває його.

            Хвороба високолетальна, поширюється дуже швидко і завдає величезних матеріальних збитків. Гинуть до 100% захворілих свиней. Лікування та вакцини не існує.

            Свині заражаються при контакті з хворими та перехворілими через корми (особливо харчові відходи), воду, предмети догляду, транспортні засоби, забруднені виділеннями хворих тварин, через трупи загиблих та продукти забою інфікованих свиней.

            Хворобу переносять домашні і дикі тварини, птахи, гризуни та комахи.

            Памятайте! В зоні ризику прояву АЧС є згодовування свиням  необроблених субпродуктів та боєнських відходів, а також комбікормів та зернопродуктів, що не пройшли термічну обробку.

            Симптоми. Від зараження до появи симптомів проходить 2-7 днів. У тварин підвищується температура тіла до 42 о С, з'являється задишка, кашель, зникає апетит, посилюється спрага, відзначаються напади блювоти і паралічу задніх кінцівок, на шкірі внутрішньої поверхні стегон, на животі, шиї, біля основи вух, на п'ятачку і хвості з’являються  червоно-фіолетові плями. Загибель настає на 1-5 день, рідше пізніше. Буває хронічний перебіг хвороби.

            При встановленні діагнозу: «африканська чума свиней» на неблагополучний пункт (господарство, населений пункт) накладається карантин. Жорсткий карантин - єдина міра боротьби із захворюванням. Всіх свиней у вогнищі та в радіусі до 20 км від нього вбивають, туші спалюють. Трупи свиней, гній, залишки кормів, інвентар, дерев'яні підлоги та інше   спалюють на місці. Проводиться дезінфекція місць утримання тварин, а також заходи щодо знищення гризунів, комах.

            Як запобігти заносу АЧС?

- Не допускайте сторонніх у своє господарство. Переведіть свиней в режим безвигульного утримання. Власникам особистих підсобних господарств і фермерських господарств слід утримувати свиней у свинарниках і сараях без вигулу та контакту з іншими тваринами.

- Не годуте свиней кормами тваринного походження і харчовими відходами без проварки. Купуйте корми тільки промислового виробництва або проварюйте їх, при температурі не менше 80 о С, впродовж 1 години.

- Проводьте обробку свиней і приміщень для їх утримання один раз на 10 днів проти кровосисних комах (кліщів, вошей, бліх, мух та комарів). Постійно ведіть боротьбу з гризунами.

- Подвірний забій і реалізацію свинини проводити з дозволу фахівців державної ветеринарної служби після проведення ними передзабійного огляду тварин та ветеринарно-санітарної експертизи м'яса, продуктів забою;

- Не купуйте живих свиней в недозволених місцях торгівлі, без ветеринарних супровідних документів.

- Придбання свиней проводити з місцевості благополучної щодо інфекційних хвороб, в т.ч.  і з АЧС.

- Обов'язково надавайте свиней для ветеринарного огляду, вакцинацій (проти класичної чуми свиней, бешихи) та інших обробок, що проводяться ветеринарними фахівцями;

- Не викидайте трупи тварин, залишки від їх  переробки на звалища, узбіччя доріг.

            Пам'ятайте, за дії (бездіяльності), які потягли за собою виникнення вогнищ АЧС та її поширення передбачена адміністративна та кримінальна відповідальність!

Про всі випадки захворювання і раптовоії загибелі свиней негайно повідомляйте в місцеві установи державної служби ветеринарної медицини.

 

Наверх ↑